Grov hönökaka
Kategori: Allmänt

Grov hönökaka
ca 10 st
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
100 g smör rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
11-12 dl vetemjöl
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör,socker,salt
och grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
Låt degen jäsa
I en bunke under duk i ca 1 timme.
Mjöla bakbordet
Och dela degen i 10 bitar. Kavla ut tunna runda kakor, ca 30 cm i diameter, med en kruskavel. Om du inte har någon, så använd en gaffel i stället.
Lägg degkakaorna på en plåt med bakplåtspappper och låt dem jäsa ytterligare 40 minunter. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden
Mitt i ugnen i 5-6 minuter. Håll koll på att de får en lagom med färg för det går snabbt. Låt bröden svalna under bakduk.